Techniek

Aansteken

Met de briketten starter is het aansteken van een BBQ een erg eenvoudig klusje. Ik maak een stapeltje van 3-4 aanmaakblokjes op het briketten rooster en steek ze aan, dan de gevulde brikettenstarter er overheen zetten en wachten tot alle briketten branden en met een laagje grijze as zijn bedekt. Schud de hete briketten op het onderrooster en je sluit het deksel van je BBQ. Even wachten tot de ketel op temperatuur is en je bent klaar.

Direct grillen

Bij deze methode gril je vlees- of visgerechten direct boven de hete kolen. Deze vorm van grillen is geschikt voor gerechten die snel gaar zijn, zoals worstjes, garnalen, hamburgers, sjaslicks enz. Je kunt de briketten over het hele onderrooster verdelen, maar ik geef er de voorkeur aan om een gedeelte van het onderrooster leeg te houden. Zodoende heb je altijd een plek om je vlees neer te leggen, mochten ze dreigen aan te branden.

Indirect BBQ-en

Het langzaam garen van grote stukken vlees wordt met deze methode gedaan. Het vlees ligt niet boven de hete briketten, maar er naast. Met de deksel gesloten, maak je van je BBQ een soort van hetelucht oven. Leg de briketten aan de zijkant van het onderrooster, op de andere kant zet je een lekbakje om de vetten en sappen op te vangen, eventueel gevuld met water om de temperatuur in je ketel beter constant te kunnen houden. Deze manier om je BBQ voor te bereiden wordt de 50/50 methode genoemd. Dit heeft ook mijn voorkeur. Indien je flexibel wilt blijven met de positie van de briketten, hebben ze van Weber een setje brikettenhouders. Deze kun je makkelijk verplaatsen over het brikettenrooster.

Minion methode

Om de temperatuur in je ketel laag te houden voor low and slow BBQ-en vul je de helft van het onderrooster met onaangestoken briketten. Dan steek je in je starter een paar briketten aan tot ze heet genoeg zijn en wit gekleurd. Deze leg je op de stapel onaangestoken briketten en sluit je de deksel van je BBQ. De hete briketten zullen langzaam de andere aansteken, waardoor je temperatuur laag zal blijven omdat niet alle briketten tegelijk branden.

Snake van briketten

Voor Low and Slow BBQ-en maak je een ring van briketten langs de rand van je onderste rooster. Ik maak deze meestal van 2 briketten breed met in het midden 1 rij er bovenop. Een stuk of 12 briketten aansteken in je briketten starter, als deze wit zijn, dan leg je deze op het begin van de Snake, waardoor de briketten langzaam worden aangestoken als een “lopend vuurtje”. Met deze methode kun je makkelijk je BBQ op lage temperatuur een uur of 10-12 laten branden.


Rookhout met passie koop je bij BOSCH rookhout

Neem een kijkje in de webshop

Roken

Naast marineren en kruiden kun je je vlees ook met rook een extra smaak geven. Tegenwoordig kun je in de winkel/tuincentrum rookhout in allerlei vormen kopen zoals rookmot, snippers, chunks enz. Ik vind de chunks het fijnst, deze leg je rechtstreeks op de briketten en de rest gaat vanzelf. Snippers of rookmot kun je niet rechtstreeks op de briketten leggen, omdat deze in 2 minuten opgebrand zijn. Een handige oplossing voor deze manier van roken is de rookbom.

Rookbom

Een rookbom kun je maken door een pakketje te maken van aluminium folie. Hierin pak je de houtsnippers of rookmot. Je prikt enkele gaatjes in het pakketje waarna je het op de hete briketten legt. Doordat er maar weinig zuurstof bij de snippers komt, zullen ze niet branden maar smeulen, waardoor je behoorlijk lang kan roken.