Pulled Pork

Een typisch Amerikaans Low and Slow gerecht wat in de laatste jaren immens populair is geworden in Nederland. PULLED PORK Origineel wordt het gemaakt van een Boston Butt (varkensnek), maar een procureur is ook prima geschikt en is bovendien gemakkelijk aan te komen, deze haal je gewoon bij de slager. Om Pulled Pork te maken ben je de hele dag actief bezig om je vuur en temperaturen in de gaten te houden. Kortom een heerlijke dag chillen en spelen met je BBQ. Welke liefhebber wil dat nou niet?

Ingrediënten

 • Boston Butt of Procureur (in mijn geval 2300 gram)
 • Piggy mix Olijfolie
 • BBQ Saus (Sweet Baby Ray’s)
 • Witte bolletjes
 • Coleslaw

Benodigdheden

 • BBQ met deksel of smoker
 • Aluminium lekbak
 • Kern thermometer
 • Tang
 • Rookhout chunks
 • Aluminium folie
 • Plantenspuit
 • Bear claws

Voorbereiding

Dep het vlees droog en eventueel overtollig vet kun je wegsnijden, want dit gaat smelten waardoor er op die plekken geen rub meer op het vlees zit. De Procureur inwrijven met olijfolie en de rub royaal aanbrengen. Als je wilt kun je de kruiden een nachtje in de koelkast laten intrekken maar dat is niet noodzakelijk, een uurtje is ook voldoende.


De procureur voor dit recept komt van Beef en Steak

Neem een kijkje in de winkel

Op de Grill

Omdat Pulled Pork een low-and-slow gerecht is maak je de BBQ gereed met een Snake van 3 rijen briketten (2 onder – 1 in de midden er op) met een lekbak in het midden. De temperatuur in de ketel het liefst zo laag mogelijk houden, ongeveer 120°C. Dit wordt een lange sessie, want je moet ongeveer rekenen op een bereidingstijd van 2-3 uren per kilo vlees, in mijn geval zal het ongeveer 6 à 7 uren in beslag nemen. Het vlees leg je boven de lekbak en om de temperatuur in de gaten te houden plaatsen we de kernthermometer. Het eerste uur een paar blokjes rookhout op de briketten. Zo nu en dan spray je het vlees met appelsap om uitdrogen te voorkomen.

Bij een kerntemperatuur van 92°C is de Pulled Pork klaar, maar je komt onderweg nog een obstakel tegen, in BBQ termen heet dit “Het Plateau” of “De Zone”. Na een paar uren zal de temperatuur rond de 70°C blijven hangen of zelfs gaan zakken. Dit komt omdat het vocht aan de buitenzijde gaat verdampen, dit onttrekt warmte aan het vlees. Daarom passen we de Texas Crutch toe, dit is niets meer dan het inpakken met aluminiumfolie en je zult zien dat de temperatuur langzaam aan weer gaat stijgen. Bij 88° haal je het vlees van de BBQ en vang je het vocht op in een braadslee, dit gaan we later weer gebruiken. Het vlees gaat nog even op de BBQ om nog een beetje te drogen en bij 92°C is het klaar.

Een half uurtje  ingepakt laten rusten en dan kan het pullen beginnen. Met twee Pulled-Pork-Klauwen (of 2 vorken) trek je het vlees uit elkaar, een beetje van het opgevangen vocht en BBQ saus toevoegen.

Pulled Pork wordt traditioneel op een wit bolletje geserveerd, maar ik vind het ook erg lekker om een Wrap met Pulled Pork te maken. Deze beleggen met een beetje Coleslaw en dan het vlees erop, nog wat BBQ saus erover en voor de liefhebber een augurkje.

Temperatuurverloop:

9:30 uurStart van de sessie8° C
12:00 uur50° C
 12:30 uur60°C
 13:30 uurVlees inpakken 70°C
14:00 uur72°C
15:00 uur81°C
15:20 uurVlees uitpakken88°C
15:40 uurVlees inpakken en laten rusten92°C

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *