Kerntemperatuur

Om vlees en vis mooi gaar, niet te taai of te droog te bereiden, kun je het beste gebruik maken van een kernthermometer. Ieder stuk vlees heeft een bepaalde kerntemperatuur waarbij het vlees mooi gaar is. Hier een lijst met de meest voorkomende vormen van gaarheid en bijbehorende temperatuur.
 
PRODUCT   GAARHEID TEMPERATUUR
 
 VARKENSVLEES  Rollade  medium  60-63
    well done 70 en hoger
   Ribben well done 70 en hoger
  Schouder well done  70 en hoger
  Vlees aan het bot  medium 60-63
    well done 70 en hoger
  Gehakt   70-72
   Worst   70 en hoger
  Ham (rauw) well done 70 en hoger
   Ham (voorgegaard) well done 60-63
 
RUNDVLEES  Rollade  rare  50-52
    medium rare 55-58
    medium 60-63
    medium well 65-67
    well done 70 en hoger
   Braadstuk  rare 50-52
    medium rare 55-58
    medium 60-63
    medium well 65-67
    well done 70 en hoger
  Steak rare 50-52
    medium rare 55-58
    medium 60-63
    medium well 65-67
    well done 70 en hoger
  Vlees aan het bot rare 50-52
    medium rare 55-58
    medium 60-63
    medium well 65-67
    well done 70 en hoger
  Gehakt   70-72
  Worst   70 en hoger
 
 LAMSVLEES  Rollade  rare  50-52
    medium rare 55-58
    medium 60-63
    medium well 65-67
    well done 70 en hoger
   Braadstuk rare 50-52
    medium rare 55-58
    medium 60-63
    medium well 65-67
    well done 70 en hoger
  Steak rare 50-52
    medium rare 55-58
    medium 60-63
    medium well 65-67
    well done 70 en hoger
  Vlees aan het bot rare  50-52
    medium rare 55-58
    medium 60-63
    medium well 65-67
    well done 70 en hoger
  Gehakt    70-72
  Worst   70 en hoger
 
 KIP      76
 KALKOEN  Vlees   70-72
   Vulling   70-72
       
 VIS Heel   60
  Gefileerd   60
   Steaks   60
 TONIJN     52
 GARNALEN  Medium, gekookt   3-4 minuten
  Large, gekookt   5-7 minuten
  Jumbo, gekookt   7-8 minuten
KREEFT Gekookt, 500 gr   12-15 minuten
  Ovengrill, 500 gr   3-4 minuten
  Gestoomd, 500 gr   15-20 minuten
  Staarten, gebakken   15 minuten
  Staarten, oven gegrild   9-10 minuten
ST. JACOBS SCHELPEN Gebakken zonder schelp   2 x 2 minuten
  Oven gegrild, in halve schelp   6-7 minuten
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *