Burnt Ends van Buikspek

De originele Burnt Ends worden gemaakt van brisket en zijn in Amerika erg populair. Nu zag ik op de site van bbq-helden een recept van Burnt Ends gemaakt van buikspek en ik had nog wat buikspek liggen, dus meteen aan de slag. Hieronder vind je het resultaat en ik moet zeggen: “Het is voor herhaling vatbaar!”

Ingrediënten

  • 1 kg Buikspek
  • 10 gram zout
  • 10 gram bruine suiker
  • Piggy Mix
  • BBQ saus
  • Honing

Benodigdheden

  • BBQ met deksel
  • Rookhout
  • Kern thermometer
  • Tang
  • Ziplock zak
  • Aluminium folie bak
  • Snijplank
  • Mes

Voorbereiding

Marineren: We gaan het buikspek 2 à 3 dagen in een ziplock zak marineren in de koelkast met een mengsel van zout en bruine suiker. De hoeveelheid zout is ongeveer 1% van het gewicht aan buikspek. In mijn geval een kg. buikspek heeft 10 gr. zout nodig. Voor de bruine suiker gebruik je dezelfde hoeveelheid.

Op de Grill deel 1

We gaan het buikspek roken op de BBQ tot een kerntemperatuur van ca. 80°, het buikspek gaat dus op het indirecte gedeelte met een gemiddelde keteltemperatuur. We plaatsen 1 of 2 rookchunks op de hete briketten voor een mooie rooksmaak.

Als je de Burnt Ends dezelfde dag wilt gaan eten, dan laat je ze een beetje afkoelen en snijd ze in blokjes van 2 cm. Ga je ze later eten, dan kun je ze ingepakt laten afkoelen en de volgende dag in blokjes snijden. De blokjes gaan we nu kruiden met Piggy Rub, waar ik een beetje extra bruine suiker aan toe heb gevoegd, je wilt niet dat je gerecht té zout gaat worden.

Op de Grill deel 2

De blokjes gaan weer op het indirecte gedeelte van de BBQ, maar deze keer in een geperforeerde foliebak. Na ongeveer 30-45 minuten zijn blokjes lekker zacht geworden. Nu is het tijd om ze in te smeren met je favoriete BBQ saus (eventueel gemengd met wat honing) en nog een kwartiertje laten liggen om de saus te laten opwarmen.

Warm geserveerd zijn ze het lekkerst, bij de borrel of als hartig voorgerecht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *