BBQ termen

3-2-1 methode
Bereiding voor spareribs. 3 uren roken, 2 uren ingepakt in folie garen en 1 uur met saus bestreken garen. Voor de kleinere Nederlandse ribs kan de tijd ingekort worden.

Bark
Bij langzaam garen van het vlees ontstaat door het karameliseren van de suiker en de kruiden in de rub een krokante korst.

Briketten
Gemalen houtskool met een toevoeging (kokos of maïsmeel) geperst in een regelmatige vorm. Ze gloeien lang en zijn zeer geschikt voor indirect BBQ-en met gesloten deksel.

Brikettenstarter
Metalen schoorsteen om eenvoudig en veilig je briketten aan te steken.

Caveman style
Vlees wordt bereid zonder rooster, rechtstreeks op de kolen. Verstandig om hiervoor geen briketten te gebruiken i.v.m. de toevoegingen.

Direct Grillen
Het vlees wordt rechtstreeks boven de hete kolen gegaard. Dit is geschikt voor kleine en dunne stukjes vlees, zoals steaks, sateetjes en hamburgers.

Indirect grillen
Grotere stukken vlees worden naast het vuur gegaard. Dit gaat langzamer, maar zo zorg je er voor dat het vlees ook aan de binnenkant goed gaar is, zonder dat de buitenkant verbrand is.

Glaze
Een (meestal zoet) sausje welke je in het laatste kwartiertje op je vlees smeert, hierdoor krijg je een lekker zoet laagje.

Lekbak
Aluminium bakje onder het indirecte gedeelte van het rooster, waarin je het vet opvangt. Je kunt hier ook water in doen om de temperatuur in je ketel constanter te houden.

Low and slow
Het langzaam garen van grote stukken vlees op lage temperaturen (90°-130°) Door de trage garing zal het vlees zeer mals worden. Pulled Pork is een uitermate geschikt gerecht voor deze bereiding.

Marinade
Een combinatie van kruiden en olie waar je het vlees een tijd in legt om de kruiden erin te laten trekken. Dit kan variëren van een paar uur tot de hele nacht in de koeling.

Minion methode
Een stapel onaangestoken briketten worden aangestoken door een klein aantal gloeiende briketten, waardoor de temperatuur in de ketel lager en constanter blijft.

Mop Sauce
Dunne glaze waarmee je je vlees insmeert tijdens het BBQ-en om een smaakvol sticky laagje krijgt.

Reverse sear
Langzaam en indirect garen van vlees tot ongeveer 10° onder de gewenste kerntemperatuur, waarna het boven het vuur wordt afgegrild om een mooie kleur en eventueel grillmarks te krijgen.

Rookhout
Stukken hout van bijv. eiken of vruchtbomen leg je op het vuur, waardoor er een rook ontstaat en je vlees een lekkere rooksmaak krijgt. Chunks zijn grote brokken en chips zijn spaanders, die je het beste in een rookbom kunt doen.

Rookring
Als je met rookhout werkt, zal er aan de buitenzijde van het vlees een rode ring ontstaan door de reactie van de rook met het vlees.

Rub
Droog kruidenmengsel waar je vlees of vis mee inwrijft.

Skillet
Ondiepe gietijzeren koekenpan om bijgerechten te maken. Deze kun je op de BBQ gebruiken, maar kan ook prima boven open vuur.